Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027
- Podprogram 2023, skierowany jest do:
Grup osób najbardziej potrzebujących tj.,:
- osoby z niepełnosprawnościami,
- osoby bezdomne,
- obywatele państw trzecich,
- osoby obcego pochodzenia i należące do mniejszości (w tym społeczności marginalizowanych, jak Romowie);
- pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w ust. 11.
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej:
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej14, tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w Podprogramie
OPR i OPL uczestniczące w Programie współpracują z OPS w gminach w zakresie kwalifikowania
odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
OPS-y wydają uprawnionym osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5) lub przekazują organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób (załącznik nr 7). OPS-y we współpracy z OPR/OPL rozpowszechniają informacje o realizacji Programu wśród potencjalnych odbiorców i wskazują najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych.
Zasady przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym:
Forma przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym: paczki żywnościowe, posiłki.
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg15, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką 1,60 kg,
- Koncentrat pomidorowy 0,96 kg,
- Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Mąka pszenna 4 kg,
- Kasza jęczmienna 1,50 kg,
- Płatki owsiane 1 kg
- Herbatniki maślane 0,60 kg
- Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
- Mleko UHT 6 l,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- Szynka drobiowa 1,20 kg,
- Pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- Szprot w oleju 0,68 kg.
5) Cukier
- Cukier biały 4 kg,
6) Tłuszcze
- Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
- Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 27 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe) dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.